Haber

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva: Jeopolitik konular G20 müzakerelerinin önüne geçmemeli

Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, jeopolitik konuların G20 görüşmelerinin önüne geçmesine izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

Hindistan’dan G20 dönem başkanlığını devralan Lula da Silva, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen G20 Liderler Zirvesi’nin kapanış töreninde konuştu.

Lula da Silva, Brezilya’nın 1 Aralık’tan itibaren G20 başkanlığında sosyal içerme, açlıkla mücadele, güç dönüşümü ve sürdürülebilir kalkınma gibi konulara öncelik vereceğini belirterek, reformların Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde (BMGK) yapılması gerektiğini vurguladı.

Lula da Silva, 2030 yılına kadar açlığı sona erdirme hedefine ulaşmak için çabaların iki katına çıkarılması gerektiğinin altını çizerek, “Aksi takdirde bu, son yıllardaki en büyük çok taraflı başarısızlığımız olacak.” uyardı.

“G20’nin bölünmesini istemiyoruz”

Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, “Jeopolitik konuların G20 gündemindeki tartışmaların önüne geçmesine izin vermemeliyiz. Bölünmüş bir G20 istemiyoruz. Çatışma yerine barışa ve iş birliğine ihtiyacımız var.” görüşünü paylaştı.

Putin Brezilya’da tutuklanmayacak

Hindistan’da yayın yapan Firstpost’a konuşan Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva, Rus mevkidaşı Vladimir Putin’in gelecek yıl ülkesinin ev sahipliği yaptığı tepeye davet edileceğini söyledi.

Lula da Silva, Brezilya’nın G20 dönemi başkanlığını devralırken, gelecek yıl Rio de Janeiro’da düzenlenecek G20 Zirvesi’ne katılması halinde Putin’in tutuklanmayacağına dair güvence de verdi.

Putin, Hindistan’ın başkenti Yeni Delhi’de düzenlenen 18. G20 Liderler Zirvesi’ne, Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin (ICC) hakkında çıkardığı tutuklama emri nedeniyle katılmadı. Putin zirvede Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov tarafından temsil edildi.

ICC, Mart ayında Ukrayna’da işlenen suçlara ilişkin soruşturma kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ve Rusya Çocuk Hakları Komiseri Maria Alekseyevna Lvova-Belova hakkında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle tutuklama emri çıkarıldığını duyurdu.

Kremlin, Putin’e yönelik tutuklama emrinin “geçersiz” olduğunu açıkladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Evden eve nakliyat
Başa dön tuşu