Haber

Hava Sıcaklığı Artmaya Devam Ediyor : 27 Temmuz Perşembe Yeni Sıcak Hava Dalgası Geliyor

El Niño’nun neden olduğu sıcak havalar sadece Türkiye’de değil tüm Avrupa’da devam ederken, tedirgin edici bir açıklama daha geldi. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden (İTÜ) iklim bilimci Prof. Barış Önol, bu hafta sonu yaşanacak sıcak hava dalgasının ardından önümüzdeki hafta Perşembe günü başlayacak bir başka dalga ile karşı karşıya kalacağımızı duyurdu.

Küresel bir okyanus-atmosfer olayı olan ‘El Nino’ ​​ve Pasifik Okyanusu’nda okyanus suyunun sıcaklık değişimlerinde birbirine karşı karmaşık hava modellerinin oluştuğu ve tüm dünyayı olumsuz etkileyen ‘El Nino’, sıcaklık artışını sürdürüyor.

İTÜ Meteoroloji Mühendisliği Bölümü’nden iklim bilimci Prof. Barış Önol, bu hafta sonu yaşanacak sıcak hava dalgasının ardından önümüzdeki hafta Perşembe günü başlayacak bir başka dalga ile karşı karşıya kalacağımızı belirtti.

prof. Önol, Sahra Çölü’nden Arap Yarımadası’na kadar sıcaklıkların 50 dereceye yaklaştığını, atmosferik sirkülasyonun bu sıcaklıkları bölgeye taşıdığını kaydetti. prof. Önol, “Denizler rekor denecek kadar sıcak. Asla uyum sağlayamayacağımız bir geleceğe doğru ilerliyoruz” uyarısında bulundu.

Öte yandan, Avrupa Komisyonu’nun Copernicus İklim Değişikliği Servisi birçok uyarıda bulunuyor. Avrupa’nın 2023 yazında şimdiye kadarki en yüksek sıcaklıkları yaşadığı uyarılarına ek olarak, Avrupa Yaz Sıcaklığı Anomalileri üzerine bir makale, Avrupa’nın mevcut hava durumu üzerindeki bir diğer olası etkinin, Copernicus İklim Değişikliği Servisi tarafından Temmuz ayı başlarında bildirilen Atlantik Okyanusu sıcak dalgası olduğunu belirtiyor.

Deniz hava dalgalarının devam ettiği belirtilen yazıda, ısı kubbesi bozulmadığı ve genel atmosfer sirkülasyonunda büyük bir değişiklik olmadığı sürece Avrupa’nın bu yaz daha çok sıcak dönemlerle karşılaşabileceği vurgulandı.

Termal stres, sıcaklık, nem, rüzgar hızı ve diğer faktörler dikkate alınarak çevrenin insan vücudu üzerindeki etkilerine de dikkat çekildi. 2023 yazından 15 Temmuz’a kadar olan veriler, Güney Avrupa’nın çoğunun 10 güne kadar ‘çok güçlü ısı stresi’ yaşadığını ve Güney Avrupa’nın bazı bölümlerinin 30 güne kadar ‘çok güçlü sıcaklık stresi’ yaşadığını gösteriyor.

Avrupa’da maksimum ısı stresinin ‘güçlü’ ve ‘çok güçlü’ kategorilerine düştüğü yaz günlerinin sayısında artış eğilimi olduğu vurgulandı. Güney Avrupa’da ‘aşırı sıcak stresi’ yaşanan gün sayısında artış yaşandığı anlatılarak, “Uzun vadede iklim ısındıkça Avrupa’da ‘çok şiddetli sıcak stresi’ yaşanan yaz günlerinin sayısı, Güney Avrupa’da ‘aşırı sıcak stresi’ yaşanan günlerin sayısı artıyor.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu